Naslov: Dober večer, pesnik

Oddaja na VTV Velenju

Datum in ura: sreda, 23. marca ob 20. uri

Gost: Ivo Svetina

Voditeljica: Tatjana Hudomalj

Oddaja na TV Celje

Datum in ura: ponedeljek, 21. marca 2016 ob 21.05

Gost: Ervin Fritz

Sodelujeta: Zala Županič, dijakinja 3. letnika I. gimnazije v Celju in Luka Marcen, Hiša kulture Celje

Voditelj: Jože Volfand

Javna tribuna o jeziku - Kar je tuje, nam je bolj všeč

Na javni tribuni z naslovom Naša jezikovna omika iz dneva v dan, ki je bila ena od prireditev ob 20-letnici Veronikine nagrade, so različni udeleženci razmišljali, kakšna je naša kezikovna kultura in kaj danes orgroža naš jezik.

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfZgodovinsko gledano slovenščini nikoli ni šlo bolje objavljenem v Novem tedniku št. 9, 3. marec 2016.

Ciril Zlobec - 90 let vračanja vase in izpovedovanja skozi poezijo

"Zase pravim, da zmag ne slavim in poražen se ne vdam. Lahko je biti etičen in dostojanstven, ko si na vrhu. A tudi ko si na tleh, ne smeš obupati. To je veličina človeka."

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfZmag ne slavim, poražen se ne vdam objavljenem v Novem tedniku št. 9, 3. marec 2016.

Ciril Zlobec se je rodil v kmečki družini v Sežani kot najmlajši med sedmimi otroki. Iz gimnazije v Gorici je bil zaradi pisanja pesmi leta 1941 izključen. Po drugi svetovni vojni je šolanje nadaljeval v Ljubljani, kjer je tudi doštudiral slavistiko ter nato delal kot novinar. Poznan je kot prevajalec, zlasti iz italijanščine in srbohrvaščine. Od leta 1985 je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, leta 1990 je bil tudi član predsedstva Republike Slovenije. Za svoje književna dela je prejel večino pomembnih nagrad, med drugim Tomšičevo, Prešernovo, Župančičevo in Veronikino nagrado. Njegovo življenje zaznamuje tudi osebna tragedija, saj sta mu umrla oba otroka, hči in sin. Pred mikrofon Radia Celje ga je povabila Saška T. Ocvirk.

Objavljeno 28.2.2016 na Mixcloud-u.

Vsak mora iskati sam svojo pot,
to je ena izmed iskrivih misli Cirila Zlobca.

Oddaja na VTV Velenje s pesnikom Cirilom Zlobcem, Veronikinim nagrajencem in prejemnikom Zlatnika poezije, ne predstavlja le izjemnega pesniškega opusa velikana slovenske poezije, pač pa tudi človeka izjemno pokončne drže v njegovih devetih desetletjih življenja.

In kaj pravi pesnik Ciril Zlobec o sebi kot pesniku? Takole: »Nisem za to, da pesnik sprejema svet takšen, kakršen je, pač pa da pesnik v tem svetu – ki ga vse od kraja spreminja in maliči – ostane to, kar je. Zame je beseda osrednja določnica človeka, za pesnika pa seveda še toliko bolj. Hkrati so tudi besede že izpraznjene, oguljene, in če se ukvarjaš z literaturo, jim je treba nenehno vdihovati novo življenje, da sploh ohranijo svojo sporočilno težo«.

Oddaja Dobro jutro na VTV
Datum: 24. februar 2016 ob 10. uri

V oddaji Dobro jutro na VTV Velenje sta Jože Volfand, prokurist Fit medie, in Zoran Pevec, predsednik strokovne žirije za Malo Veroniko, govorila o 20-letnici Veronikine nagrade in o tem, kaj nam danes lahko sporoča poezija, predstavila pa sta tudi nagradni literarni natečaj za Malo Veroniko. K natečaju so bile povabljene slovenske srednje šole. 

V Veronikinem mesecu Od besede do poezije je bil v sodelovanju s TV Celje prvi pesniški večer namenjen pesnici, Celjanki, ki jo stroka in poznavalci uvrščajo med klasike slovenske mladinske književnosti – Bini Štampe Žmavc. Njen literarni opus je zajeten, obsega več kot osemdeset knjig pripovedi, pravljic, radijskih iger, gledaliških iger za otroke, pesniških zbirk za odrasle, predvsem pa izjemen opus zbirk pesmi za otroke in mladino. Prejela je vrsto nagrad in priznanj doma, prav tako pa na tujem. Njene pesmi so brali učenci OŠ Lava in Sonja Mlejnik, članica Ljubiteljskega gledališča Teharje. Pesnitev Pesem za liro je Bina Štampe Žmavc izdala v decembru lani.

Prispevek o Veronikinem mesecu Od besede do poezije, ki ga je za Prvi program pripravil Miran Korošec. Objavljen je bil v oddaji mp3Danes do 13h za RTVSLO.si, 22. februarja 2016.

V Celju se danes začenja Veronikin mesec Od besede do poezije. Ob tej priložnosti bo v ponedeljek ob obletnici smrti Karla Destovnika - Kajuha v Mestni knjižnici Velenje Večer domoljubne poezije. S pesnikom Tonetom Kuntnerjem se bo pogovarjal Ivo Stropnik.

Celotno besedilo si preberite na MCC spletni strani. Avtor: A. J. 20.02.2016, 12:11.

Prispevki in izjave - kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo redaktorice: Teja Kunst, Andreja Kočar, Nina Jerman, Meta Česnik in Špela Kožar.

Prispevek je bil objavljen 17. 2. 2016, na spletnem portalu RTV SLO.

En večer v letu konec avgusta, ko na Starem gradu podelijo Veronikino nagrado, je Celje središče slovenskega sveta poezije. Ob letošnjem jubileju se mesto, ki na pobudo in ob organizaciji družbe Fit media podeljuje eno najprestižnejših literarnih nagrad v državi, priklanja poeziji v Veronikinim mesecem. Kmalu bo, med 20. februarjem in 21. marcem.

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfUniverzalna moč poezije v brezodzivnem času objavljenem v Delu, 13. februar 2016.

»Jubilej Veronikine nagrade se bo začel kmalu z Veronikinim mesecem Od besede do poezije.«

»Jože Volfand si želi, da bi Veronikin mesec Od besede do poezije postal stalna prireditev v tem času.«

Celoten prispevek, ki je bil objavljen v Večeru, 10. 2. 2016, si preberite na tej ali pngtej povezavi.

Na mp3tej povezavi lahko prisluhnete izseku pogovora z Jožetom Volfandom na Radiu Celje (2. 7. 2016), v okviru oddaje Znanci pred mikrofonom. V pogovoru z novinarjem Robertom Gorjancem je Jože Volfand izpostavil pomen besede, slovenskega jezika in poezije v današnji družbi ter vpliv sodobne tehnologije na njihov razvoj.

Letos mineva 20 let, odkar Mestna občina Celje podeljuje Veronikino nagrado, nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Jubilej bo avtor in organizator projekta – podjetje Fit media – požlahtil s številnimi spremljajočimi projekti. Ta teden se je začel tudi natečaj Mala Veronika, ki bo h kovanju pesniških stihov spodbujal srednješolce. Od konca februarja do konca marca se obeta Veronikin mesec, ki bo k premisleku o poeziji spodbujal širšo javnost.

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfZačenja se leto poezije objavljenem v Novem tedniku št. 2, 14. januar 2016.

Začenja se leto poezije

Mala Veronika mlade spodbuja k pesniškem izražanju

Mestna občina Celje bo letos že 20. leto zapovrstjo podelila Veronikino nagrado. Nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Jubilej bo avtor in organizator projekta, podjetje Fit media, požlahtnil s številnimi spremljajočimi projekti. Eden izmed njih je natečaj Mala Veronika, ki h kovanju pesniških stihov spodbuja srednješolce.

Celoten prispevek o jubileju Veronikine nagrade, ki je bil v oddaji Kalejdoskop na Radiu Celje 14. januarja, mp3poslušajte tukaj.