Utemeljitev

Strokovna žirija v sestavi Igor Divjak, predsednik, Mojca Pišek in Ivo Stropnik je pri izbiri nominirancev za Veronikino nagrado upoštevala kriterije estetske inovativnosti, jezikovne razgibanosti, komunikativnosti, refleksivnosti in zaradi vse bolj neprijaznih socialnih razmer tudi družbene kritičnosti. Odločila se je, da nominira avtorje različnih generacij in umetniških usmeritev, ki pa so vsak po svoje odločilno zaznamovali slovensko pesniško ustvarjalnost v zadnjem letu. Nominirani so bili Andrej Hočevar za zbirko Seznam, Aleš Mustar za zbirko Srednja leta, Ana Pepelnik za zbirko Tehno, Zoran Pevec za zbirko Kako postati nihče in Tone Škrjanec za zbirko Dihaj. Enotno se je odločila, da nagrado prejme Tone Škrjanec za zbirko Dihaj.

Tone Škrjanec je že ves čas zvest ustvarjalni drži, ki se zavestno izogiba vsakršni visokoleteči in bombastični pesniški govorici. Prav on je ob prelomu tisočletja, tudi pod vplivom ameriških pesnikov, ki jih prevaja, odločilno pripomogel temu, da se je razumevanje vloge poezije pri nas spremenilo, da ta ni več namenjena zgolj izrekanju vzvišenih intimnih ali zaumnih resnic, ampak da veliko bolj prizemljena in življenjska skozi razgibano perspektivično kompozicijo, dosledno rabo pogovornega jezika in skiciranjem vsakdanjih malenkosti in družabnih peripetij lahko dosega bolj neposreden umetniški učinek.  V svoji zadnji pesniški zbirki Dihaj je Tone Škrjanec izmojstril poetiko ležernega obstranca, ki piše o na videz nepomembnih vsakdanjih rečeh, ki se ne vklaplja v tradicionalno hrepenenjsko paradigmo slovenske poezije. Nič neposredno usodnega ni v njegovih čutnih sinestezijah ob doživetjih jutra, poldneva in večera, ki tvorijo ogrodje zbirke. Toda ta ležernost in brezusodnost sta varljivi, nista nekaj, kar pride samo od sebe skozi predajanje trenutku, ampak sta doseženi z močjo pesniške meditacije. Nikakor ju ne gre zamenjevati z brezbrižnostjo. Če Škrjančeve pesmi beremo med vrsticami, lahko v njih zaznamo globok eksistencialni angažma in ranljivost ob zavedanju, da so v današnji družbi topli in pristni človeški odnosi vse bolj ogroženi. Če smo Škrjanca prej poznali predvsem po drobnih epifanijah, ki so se pesniku razkrivale ob nenavadnih banalnostih mestnega življenja, tokrat lahko v njegovih verzih začutimo tudi tesnobo in nelagodje. Samo on lahko družbeno kritiko izrazi preprosto in lakonično v nekaj besedah: »premalo prostora za življenje, premalo za lepoto«. In samo on lahko z nekaj psihedeličnimi besedami priklicuje boljše, toplejše čase: »volna. in pliš. ne žica.«

Poleg Mestne občine Celje so podelitev Veronikine nagrade 2018 podprli: Riko d.o.o., Pivovarna Laško Union, Abanka, Elektrosignal, Vinarstvo Kos, Gardenia, Eurotas hoteli, TV Celje.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič, Meta Kušar, Ana Makuc in Boris A. Novak.

Veronikina nagrada 2018

Zlatnik poezije 2018

Pesnik Tone Škrjanec je Veronikin lavreat 2018 za zbirko Dihaj, pesnica Bina Štampe Žmavc pa je prejemnica zlatnika poezije 2018. Slovenski praznik poezije na celjskem Starem gradu je zazvenel s pomenljivim sporočilom verza Srca so se spremenila

V strokovni žiriji za Veronikino nagrado 2018 so izvirne pesniške zbirke, ki so izšle v času od junija 2017 do vključno maja 2018, presojali: dr. Igor Divjak, literarni kritik in prevajalec, predsednik, Mojca Pišek, novinarka in kritičarka, in Ivo Stropnik, pesnik.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997. Je ena najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji. Lavreatinja/lavreat poleg denarne nagrade v višini 4.000 € bruto prejme listino Mestne občine Celje. Nagrado je lavreatu podelil celjski župan Bojan Šrot. Pobudnica, avtorica Veronikine nagrade in organizatorica projekta je Fit media d.o.o.

Zbrano občinstvo je v očarljivem okolju Starega gradu prisluhnilo najprej pesmim nominiranke in nominirancev, nato pa so razglasili lavreata.

Nagrajenec Tone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost, zbirka Aleph, 2017)

Letošnja podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, podelitev bo na Starem gradu v Celju v torek, 28. avgusta zvečer, se bo v prvem delu programa poklonila Tonetu Pavčku (29. september 1928 – 21. oktober 2011), Veronikinemu nagrajencu in prejemniku zlatnika poezije. Eden najbolj popularnih poetov v Sloveniji si je nadel Veronikin lovorov venec leta 2007, v družbi z Natašo Kramberger, zlatnik poezije pa je prejel leto dni prej. Prihodnji mesec, 29. septembra, bi Tone Pavček slavil 90-letnico rojstva. Najprej bosta njegovo vrhunsko poezijo recitirala devetošolca s IV. osnovne šole Nika Rodošek in Dejan Kokanović. Posebno doživetje večera bo nastop Saše Pavček, ki je pripravila izbor očetovih pesmi, prav tako pa bo recitirala tudi bratove pesmi, pesmi Marka Pavčka. Marko Pavček, umrl je star komaj 21 let, je znan po edini pesniški zbirki Z vsako pesmijo me je manj. Letos marca bi praznoval 60-letnico rojstva (21. marec 1985 – 11. september  1979).

Utemeljitev strokovne žirije, v njej so dr. Igor Divjak, literarni kritik in prevajalec, predsednik, Mojca Pišek, novinarka in kritičarka in Ivo Stropnik, pesnik, za pesniške zbirke, ki so nominirane za 22. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Žirija je vrednotila zbirke, ki so izšle v času od junija 2017 do vključno maja 2018.

 

Strokovna žirija je za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2018 nominirala pet pesniških zbirk:

Andrej Hočevar: Seznam (Mladinska knjiga)

Aleš Mustar: Srednja leta (Center za slovensko književnost)

Ana Pepelnik: Tehno (Lud Šerpa)

Zoran Pevec: Kako postati nihče (LUD Šerpa)

Tone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost)

 

Letošnja prejemnica Zlatnika poezije je pesnica Bina Štampe Žmavc. Zlatnik poezije podeljuje Fit media, pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade, od leta 2005 za življenjski pesniški opus.

Doslej so Zlatnik prejeli: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos in Andrej Brvar.

Spoštovani!

Ivan Cankar vabi na skodelico kave … Tako se začenja vabilo na Cankarjeve dneve v Celju. O tem, kakšen bo program, kako bodo potekali dogodki v sredo, 9. maja, na dan pred Cankarjevim rojstnim dnevom, in katere spremne prireditve bodo popestrile mestno življenje, bo govor na

novinarski konferenci

v torek, 17. aprila 2018, ob 11. uri

v Muzeju novejše zgodovine.

Informacija za medije

Celje, 30. 3. 2018 – Začelo se je spletno glasovanje za najboljšo srednješolsko pesem Mala Veronika 2018, ki bo trajalo do 26. aprila 2018. Na spletni strani www.veronikini-veceri.si lahko zainteresirani glasujejo med 41 pesmimi mladih s slovenskih srednjih šol. Svoj glas lahko oddajo enkrat za eno pesem, vendar lahko glasujejo za več različnih pesmi.

Veronikino nagrado prejme Boris A. Novak (RTV SLO - RTV 4)
http://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174488414

 

Veronikina nagrada Borisu A. Novaku (Delo)
http://www.delo.si/kultura/knjiga/veronikina-nagrada-borisu-a-novaku.html

 

Veronikino nagrado prejme pesnik Boris A. Novak za epos Vrata nepovrata (RTV SLO MMC)
http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/veronikino-nagrado-prejme-pesnik-boris-a-novak-za-epos-vrata-nepovrata/431213

 

Veronikina nagrada 2017 v roke Borisa A. Novaka, Zlatnik poezije prejel Andrej Brvar (video) (Celje.info)
http://www.celje.info/kultura/veronikina-nagrada-2017-v-roke-borisa-novaka-zlatnik-poezije-prejel-andrej-brvar-video/

 

Celje: Veronikina nagrada pesniku in pisatelju Borisu A. Novaku (novice.si)
http://novice.si/page/celje-veronikina-nagrada-pesniku-pisatelju-borisu-novak/

Večer poezije 2017 na Starem gradu Celje 03 Mala Veronika  04 Barbara Korun  05 Boris A. Novak  06 Iztok Osojnik  07 Gregor Podlogar  08 Zlatnik poezije  09 Veronikina nagrada  10 Lavreat 2017 Boris A. Novak  11 Ivan Dobnik predsednik žirije

 

V torek, 29. avgusta 2017, je ob prijetnem vzdušju Starega gradu Celje potekal Večer poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, Male Veronike in Zlatnika poezije za leto 2017. Oglejte si nekaj foto utrinkov z Večera poezije, ki je obiskovalce popeljal v svetove nastopajočih pesnikov.

Lavreat 2017 - Boris A. Novak  - foto Boštjan Čadej

Veronikino nagrado 2017 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija v Celju podelila Borisu A. Novaku za pesniško zbirko Vrata nepovrata (Založba Goga). Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še Veronika Dintinjana za zbirko V suhem doku, Barbara Korun za zbirko Vmes, Iztok Osojnik za zbirko Mah in srebro ter Gregor Podlogar za zbirko Svet in svet.

Obrazložitev strokovne žirije za Veronikinega lavreata 2017

Vrata nepovrata (epos). Založba Goga Novo mesto. 2015, 2016, 2017.

S tretjim delom eposa Vrata nepovrata z imenom Bivališča duš je Boris A. Novak ustvaril »dantejevsko sintezo« pekla in nebes modernega časa. Kompozicijsko trdna in natančna knjiga združuje prejšnji dve v izvirno, osebno in umetniško intenzivno delo, ki tudi od bralca zahteva brezkompromisno prisotnost. Fantazijski horizont se pomakne v območje mitskega, metafizičnega, skoraj religioznega, človek je še vedno večni iskalec duš umrlih kot junaki Epa o Gilgamešu. Potovanje v svetove umrlih pomeni vzpostavljanje odnosov z njimi na magični, transcendenčni način zato, da bi pesnik ohranil spomin nanje, spomin. ki je najvišja vrednota poezije, pesništva nasploh in s tem pokrajine smisla človeškega življenja.

Vrata nepovrata Borisa A. Novaka predstavljajo mojstrski unikum v moderni slovenski književnosti in nedvomno pesnikov opus magnum. Za naš apokaliptični čas in sofisticirano tehno-modernizirani svet se ep izkaže za še kako vmesno in živo pesniško obliko postavljanja po robu nasilju zgodovine in krutosti pozabe. Vrata nepovrata so skozi vse tri knjige, od Zemljevidov domotožja, Časa očetov in Bivališča duš, napisana z eruditsko lucidnostjo in pretkana z obsežnim pesnikovim poznavanjem in spretnim obvladovanjem pesniških oblik. Ključen je pesnikov spopad za spomin. V pretresljivih »zgodbovinopisnih« dejstvih avtorjevih prednikov se pred nami razprejo univerzalne usode človeških življenj skozi več generacij, potujemo skozi dialoge z mrtvimi, kjer je pod vprašaj postavljena vsa »uradna« zgodovina. Pesniška imaginacija Borisa A. Novaka je v epu Vrata nepovrata tako brezčasno »nazajpotovanje« z izjemno umetniško močjo, ki temelji na erudiciji, domišljiji in spominu – zato, da bi izpolnil svoje pesniško poslanstvo – v spominu »nad-zgodovinske« umetniške besede pred pozabo iz smrti za zmeraj ohranil žive vse tiste, ki jih uradna zgodovina ali vsakdanji tok življenja briše in predaja toku pozabe. Osebna mitologija Borisa A. Novaka, ki je prisotna že v nekaterih njegovih predhodnih delih, v epu Vrata nepovrata zažari v osupljivi lepoti slovenskega jezika, ki sodi v sam vrh slovenskega literarnega ustvarjanja.

Veronikina nagrada 2017

Zlatnik poezije 2017

Veronika vabi na Večer poezije

s podelitvijo Veronikine nagrade, Male Veronike in Zlatnika poezije za leto 2017

 

Dan mi je dan …

(Andrej Brvar)

 

v torek, 29. avgusta 2017, ob 20. uri

na Starem gradu Celje (v primeru dežja Narodni dom)

 

Poezijo berejo: Rok Komel, Andrej Brvar, Veronika Dintinjana,
Barbara Korun, Iztok Osojnik, Boris A. Novak in Gregor Podlogar.

 

Program Večera poezije 2017.

Celjan Rok Komel je profesor etnologije in zgodovine, je pa tudi vsestranski umetnik, ki se ukvarja s poezijo, slikarstvom in je eden redkih na Slovenskem, ki še obvlada obrt lončarstva.

Do sedaj je izdal eno pesniško zbirko z naslovom Vodenika, v kateri se ukvarja z različnimi eksistencialnimi situacijami in s prevpraševanjem tistega, kar je drugje, kar nam ni dostopno zgolj razumsko. Izhodišča njegove poezije so iskanje arhaičnega, mitoloških skrivnosti, duha in prvobitnosti narave. Recepcija in učinkovanje njegove poezije sta v odnosu do mitološkega Odisejevega (od)potovanja in do sebstva, ki ima tako uporniški kot raziskovalno-prevpraševalni značaj nenehnega popotnika skozi prostor in čas.

Poezijo sicer objavlja v literarnih revijah Lirikon, Poetikon, Odsevanja, Mentor in v Vpogledu, občasno pa jo predstavlja na različnih literarnih dogodkih po vsej Sloveniji.

Strokovna žirija je za Veronikino nagrado 2017 nominirala pet pesniških zbirk: Veronika Dintinjana, V suhem doku, (LUD Literatura); Barbara Korun, Vmes, (Center za slovensko književnost); Boris A. Novak, Vrata nepovrata, (Založba Goga); Gregor Podlogar, Svet in svet, (LUD Šerpa); Iztok Osojnik, Mah in srebro, (eBesede).

Informacija za medije

Andrej Brvar, prejemnik Zlatnika poezije 2017

Andrej Brvar foto Tihomir PinterDan mi je dan – je verz, s katerim pesnik Andrej Brvar upesnjuje svoj temeljni odnos do življenja. Kajti dan je zanj metafora za življenjski lok od zarje do teme. A njegova zavetnica je zarja, je svetloba. Kajti očaran je nad čudežem, nad skrivnostjo življenja, enkratnostjo človeške identitete in bivanja. Zato je pesnik reke življenja in svojo eksistenco doživlja bolj z epsko izpovedjo kot z lirično prizadetostjo. Sam pravi, da je slika temeljni element njegove poezije in da so ga slikarji naučili gledati svet z estetskimi očmi. Zato je prvo pesniško zbirko, to je bilo leta 1969, naslovil Slikanica. Takrat in pozneje je slika zanj najboljše izrazno sredstvo in realni svet je celota pesnikove izkušnje. Njegov programski verz je nedvoumen: Vse je pesem. A pesem nastane, če izraža njegovo izkušnjo v vsakodnevni vsakdanjosti, kar kaže, kako je avtor v ljubezenskem razmerju z življenjem. Njegova poezija je skorajda njegova biografija, je »senca in sonce, plus in minus«, hudomušno dostavlja.

...

pdfCelotno besedilo si preberite v priloženem pdf dokumentu.

Za več informacij: Jože Volfand, 03/42 66 700, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

… »Vse to se morda najlepše razkrije v knjigi Portreti sodobne slovenske literature 1991–2016, ki je nedavno izšla pri celjski Fit medii. To podjetje že dolgo navigira tudi Veronikino nagrado (za najboljšo pesniško zbirko), knjiga pa je pravi balzam za oči in dušo, tako da so nekateri portreti iz nje, z dovoljenjem založnika in avtorja, tokrat našli pot tudi na našo naslovnico.« …

Celotno razmišljanje dr. Sama Ruglja si preberite v priloženem prispevku pdfČetrtstoletni portret slovenske literature objavljenem v bukli št. 132-133.

Zaključil se je natečaj za Malo Veroniko 2017. Med petimi nominiranimi pesmimi, ki jih je strokovna žirija vključila v izbor za Malo Veroniko 2017, smo po zaključenem e-glasovanju dobili zmagovalko. Prejemnica Male Veronike in tudi avtorica zmagovalne pesmi po izboru občinstva je Karin Vrbek iz Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, za pesem Nočno mesto.

Nagrajenki iskreno čestitamo!

Utemeljitev strokovne žirije, obrazložitev organizatorja ter seznam tekmovalnih pesmi z rezultati v natečaju za Malo Veroniko 2017 si oglejte v tem pdf dokumentu.

Mala Veronika 2017

Seznam pesmi Male Veronike 2017

Strokovni žiriji za 21. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji predseduje pesnik Ivan Dobnik, soodločili pa bosta kritičarka Jelka Kernev Štrajn in Mojca Pišek, novinarka in kritičarka.

Več si lahko preberete v pdfpriloženem prispevku.

Razstava Citycenter_Celje_20170418_181052 Razstava Citycenter_Celje_20170418_181108 Razstava Citycenter_Celje_20170418_181141 Razstava Citycenter_Celje_20170418_181234 Razstava Citycenter_Celje_20170418_181241 Razstava Citycenter_Celje_20170418_181356

Razstava Portreti slovenskega Parnasa se je iz Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, kjer je gostovala do sredine aprila, v drugi polovici meseca preselila v Citycenter Celje, kjer bo na ogled do 7. maja.

Razstavo si lahko v Citycentru ogledate v času, ko je le-ta odprt.

Vljudno vabljeni!

SPPS-20170406-094317 Luka_Korosec SPPS-20170406-095014 Luka_Korosec SPPS-20170406-095043 Luka_Korosec SPPS-20170406-095136 Luka_Korosec SPPS-20170406-095232 Luka_Korosec

Razstava Portreti slovenskega Parnasa med 3. in 17. aprilom 2017 gostuje na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče. Profesorji in dijaki so ob tej priložnosti pripravili posebno video povabilo k ogledu razstave, ki si ga lahko pogledate na spodnji povezavi.

Izsla-je-Portreti-sodobne-slovenske-literature


Prvi sistematični in dokumentarni pregled sodobne slovenske besedne umetnosti, nagrajenih avtorjev za literaturo (143 ustvarjalcev, ki so prejeli eno izmed nagrad za literaturo).

pdfIz vsebine - kazalo

Uvodni esej: Peter Kolšek

Uredniški odbor in avtorji besedil: Igor Bratož, Nana Čepar, dr. Igor Divjak, Ivan Dobnik, Melita Forstnerič Hajnšek, Jan Grabnar, dr. Dragica Haramija, dr. Matjaž Kmecl, Peter Kolšek, dr. Darja Pavlič, Slavko Pezdir, Janja Vollmaier Lubej, Denis Škofič, Veronika Šoster, Petra Vidali, Jože Volfand

Informativni pregled nagrad za literaturo (1947–2016): desetnica, fabula, Glazerjeva, Grumova, Jenkova, kresnik, Levstikova, Prešernova nagrada in nagrada Prešernovega sklada, Rožančeva, večernica, Veronikina, zlatnik poezije, Župančičeva

Informacije in naročila: Fit media, d. o. o., Kidričeva ulica 25, 3000 Celje, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontaktna oseba: Irena Pilih, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefon: 03/42 66 700


Več informacij ->


V sredo, 29. marca, se začne spletno glasovanje za Malo Veroniko.

Na srednješolski pesniški natečaj Mala Veronika je skupaj prispelo 45 pesmi, ki se bodo potegovale za glavno nagrado in za glasove s strani občinstva. Prejete pesmi so objavljene na spletni strani Veronikine nagrade (www.veronikini-veceri.si), 29. marca pa se začne tudi spletno glasovanje, ki bo trajalo do 26. aprila 2017.

Medobčinska splošna knjižnica Žalec

Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec Razstava portreti slovenskega parnasa na gostovanju v knjižnici Žalec

Razstava Portreti slovenskega Parnasa se je iz občine Vitanje, kjer je gostovala do konca februarja, v marcu preselila v Medobčinsko splošno knjižnico Žalec, kjer bo na ogled do konca meseca marca.

Razstavo si lahko v knjižnici ogledate v času odprtosti knjižnice na otroškem oddelku. Vabljeni!

Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016)

Portreti-sodobne-slovenske-literature-Tomaz-Salamun

Fit media, pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade, ki jo za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta podeljuje Mestna občina Celje, bo izdala in založila monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991-2016). To bo prvi celovit razgled po sodobni slovenski literaturi s predstavitvijo literatov in literatinj, ki so prejeli eno od nagrad za literaturo v času samostojne Slovenije.

V monografiji bo predstavljenih 143 portretov nagrajencev in nagrajenk za literaturo z informativnim in analitičnim orisom (z biobibliografskimi podatki, s citati iz intervjujev). Avtor fotografij je Tihomir Pinter. V drugem delu monografije bo informativni pregled glavnih literarnih nagrad in seznam nagrajenih literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev od leta 1947.

Celje, 13. 2. 2017 – V začetku januarja 2017 se je začel drugi pesniški natečaj za srednješolce Mala Veronika, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. K natečaju so bile povabljene vse srednje šole v Sloveniji. V torek, 7. februarja 2017, se je zaključilo zbiranje prijav na natečaj, zbiranje pesmi pa poteka do ponedeljka, 20. marca 2017, do 15. ure.

Razstava-v-Vitanju

Razstava Portreti slovenskega Parnasa je svojo pot pričela v Osrednji knjižnici Celje, nadaljevala v Narodnem domu, Šolskem centru Celje, Zdravstveni šoli Celje, knjižnici Šentjur, sedaj pa je prispela v Vitanje. Razstava se nahaja na Grajskem trgu 1, v grajskih prostorih pod Občino in bo tam na ogled do konca meseca februarju.

 Razstava-portreti-slovenskega-parnasa-na-gostovanju-v-knjiznici-sentjur 2016-11-24_10.53.41  Razstava-portreti-slovenskega-parnasa-na-gostovanju-v-knjiznici-sentjur 2016-11-24_10.53.48  Razstava-portreti-slovenskega-parnasa-na-gostovanju-v-knjiznici-sentjur 2016-11-24_10.54.12   Razstava-portreti-slovenskega-parnasa-na-gostovanju-v-knjiznici-sentjur 2016-11-24_11.17.19

Ob obisku Knjižnice Šentjur si lahko v decembru ogledate prijetno retrospektivno razstavo z naslovom Portreti slovenskega Parnasa, ki ponuja presek dobitnikov Veronikine nagrade. Ta že 20 let velja za prestižno literarno priznanje najboljši pesniški zbirki leta v Sloveniji, ki jo od 1997 podeljuje Mestna občina Celje, pobudnik in organizator pa je Fit media. Prireditev s podelitvijo poteka v avgustu.

Strokovna žirija se je med več kot 250 zbirkami, ki so izšle od lanskega junija do vključno maja 2016 letos, tretjič zapored odločila Veronikino nagrado podeliti ženski, in sicer mladi Ani Makuc, prepričala pa jo je z zbirko Ljubica Rolanda Barthesa.

Zanimiva prostorska postavitev razstave, ki se vije v  knjižnici, vodi obiskovalca med avtorje, dobitnike nagrad, in njihovo poezijo, s katero odpirajo vrata v svet notranjega doživljanja, lepega in globokega, kar še posebej sooblikuje človekovo bit in njegov odnos do vsega.

Knjižnica Šentjur

Razstava SCC_20161005_13_10_31  Razstava SCC_20161005_13_10_52 Razstava SCC_20161005_13_11_14 

Razstava Portreti slovenskega Parnasa v mesecu oktobru 2016 gostuje na Šolskem centru Celje.

Razstava na Srednji zdravstveni šoli Celje  Razstava na Srednji zdravstveni šoli Celje  Razstava na Srednji zdravstveni šoli Celje  Razstava na Srednji zdravstveni šoli Celje

Razstava Portreti slovenskega Parnasa, ki je posvečena 20-letnici Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko, v mesecu septembru gostuje na Srednji zdravstveni šoli Celje. Njihov dijak Gašper Perc je na natečaju Mala Veronika za svojo pesem prejel največ spletnih glasov s strani občinstva.

Lavreatinja 2016 - Ana Makuc - foto Boštjan Čadej

Veronikino nagrado 2016 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija v Celju podelila Ani Makuc za pesniško zbirko Ljubica Rolanda Barthesa (KUD Apokalipsa). Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še Alja Adam za zbirko Dolgo smo čakali na dež, Kaja Teržan za zbirko Delta, Peter Semolič za zbirko Druga obala ter Uroš Prah za zbirko Tišima.

Utemeljitev strokovne žirije za Veronikino nagrado 2016

Prvenec Ane Makuc Ljubica Rolanda Barthesa je prelomno delo: gre za kvalitetno, premišljeno poezijo brez zdrsov, za poezijo, ki premika družbene konvencije, predsodke in stereotipe in kaže drugačen pogled na družbeno stvarnost, za poezijo, ki subvertira stare patriarhalne vzorce in opolnomoči družbeno šibkejše in zatirane, gre za feministično poezijo, ki se zaveda ženskih moči, ustvarjalnih, družbenih in seksualnih.

Zbir ženskih glasov, bodisi izmišljenih, mitoloških, bodisi resničnih, zgodovinsko izpričanih, se v pesmih pogumno osvobaja negativnih družbenih mentalnih vzorcev. Gre za like ustvarjalk, močnih in družbeno vplivnih žensk, ki doživljajo sodobni svet kot svet nasilja, plenjenja in podjarmljanja vsega drugega in drugačnega, a ne pristajajo nanj in ponujajo svojo inačico osvobojenega, emancipiranega sveta. Prvoosebne govorke so kljub svoji krhkosti in subtilnosti subverzivne, samozavestne intelektualke, utemeljene v sebi, osvobojene svojih tradicionalnih patriarhalno obarvanih položajev žrtve ali tragične mitične usodnosti, s svojo mislijo se zoperstavljajo družbenemu nasilju nad sabo in ponujajo preinterpretacijo družbeno nevralgičnih točk. Pesniške ženske figure s podčrtano seksualno močjo izza razmerja z moškim torej vstopajo v prvi plan, v dialogu z njimi pa Makučeva načenja tudi vprašanje, kako močna, brezkompromisna je nuja po pisanju, sla po ustvarjanju. Dikcija v pesmih je premišljena, lapidarna in polna citatov ali aluzij na sodobno feministično literaturo, tako teoretično kot leposlovno. Zbirko v enaki meri soustvarja tudi avtorica risb Nevena Aleksovski, ki s svojo krhkostjo črte in močjo avtorske vizije podpira in razpira besedila v večpomenskost.

Strokovna žirija se je soglasno odločila, da prejme Veronikino nagrado 2016 pesnica Ana Makuc za zbirko Ljubica Rolanda Barthesa.

Članice žirije za Veronikino nagrado 2016: Barbara Korun, pesnica, Tjaša Razdevšek, Kulturna redakcija TV Slovenije, in Darka Tancer Kajnih, profesorica, Mariborska knjižnica.

Veronikina nagrada 2016

Zlatnik poezije 2016

pdfKdo pa mara cmerave literate - Delo

pdfVeronika je celjska in slovenska literarna ikona - Večer

pdfPoezija je kot sol v vsakdanji jedi - Novi tednik 

 

20. Veronikina nagrada Ani Makuc
http://4d.rtvslo.si

20. jubilejna podelitev Veronikine nagrade; slavila Ana Makuc in Marko Kravos (foto, video)
http://www.celje.info

Ana Makuc: Moč in upornost žena, mater, ljubic in muz
http://www.delo.si

Marko Kravos: »Kdo pa mara cmerave literate? Tega se držim«
http://www.delo.si

Veronikina nagrada naši nekdanji študentki Ani Makuc
http://www.ff.uni-lj.si

Veronika je celjska in slovenska literarna ikona
http://www.publishwall.si

20. Veronikina nagrada Ani Makuc
http://volksgruppen.orf.at

20. Veronikina nagrada Ani Makuc, zlatnik poezije Marku Kravosu
http://www.rtvslo.si

Veronikina nagrada Ani Makuc za prvenec Ljubica Rolanda Barthesa
https://misli.sta.si

Veronikina nagrada: Poezija ženskih moči
https://www.dnevnik.si

Zaradi neprijazne vremenske napovedi bo Večer poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, Male Veronike in Zlatnika poezije za leto 2016 Pravzaprav ni prehudo, pravzaprav niti predobro… (Marko Kravos) v torek, 30. avgusta 2016, ob 20. uri v Narodnem domu v Celju (in ne na Starem gradu). Prisrčno vabljeni.

(razmišljanje predsednice žirije za Veronikino nagrado Barbare Korun)

Veronikina nagrada, nagrada za najboljšo pesniško zbirko v slovenščini enega leta, letos praznuje dvajseto obletnico. V vsem tem času je pokazala, da gre za nacionalno izjemno pomembno in ugledno nagrado; ta ugled pa je dosegla zaradi pametne vodstvene politike in vizije, ki se je pokazala skozi leta. Kakšna je ta mogoče neimenovana, pa dejanska politika, in vizija, kot jo vidim jaz, trenutno v vlogi predsednice žirije za podelitev letošnje nagrade?

Prvič: naj začnem s spoznanjem, ki ni samo po sebi nič novega in s katerim se ne srečujejo samo člani žirije: poezija je, tako kot ljudje, med seboj neprimerljiva. Poezije posameznih avtoric in avtorjev ne moremo primerjati med seboj v njihovi totaliteti, lahko med seboj primerjamo samo njihove posamezne dele: motive, teme in ideje, metaforiko, pesemsko obliko in še kaj, lahko poskušamo določiti, v kolikšni meri je avtorju ali avtorici uspelo, kar si je zastavil oziroma zastavila, ne moremo pa primerjati poezije posameznih avtorjev kot take, kot celote, z njenim neizrazljivim, ali če hočete neskončnim, trascendentnim delom vred.

Drugič: nagrado daje komisija. Torej je od izbora članov oziroma članic žirije v veliki meri odvisno, kakšen bo letni izbor. Vsaka žirija posebej ustvari neko skupnost z dogovorjenimi in nedogovorjenimi merili in kriteriji, člani se v njej bolj ali manj ujemajo, bolj ali manj izrazijo, zmeraj pa je na delu 'duh skupine'. Ko je treba oceniti neocenljivo in meriti nemerljivo, in to „v imenu naroda“, torej postaviti svoje osebne preference nekako v oklepaj, je sproščen dialog in medsebojno spoštovanje ter poglobljeno znanje in odnos do poezije na splošno temelj, na katerem zraste odločitev.

Tretjič: Veronikina nagrada se ne da ujeti v predvidljivo in v preživeto. To trdim na podlagi nekaterih člankov, ki so – včasih z zelo jeznim podtonom – očitali Veronikini nagradi, da „izpušča najboljše“ oziroma tiste, ki so dobili že vse druge nagrade in ki so že „vsesplošno znani kot najboljši“. Če to ugotovitev preberemo nazaj, ugotovimo, da je to dejstvo ne napaka, temveč odlika te pomembne nagrade, ki se je pokazala za eno redkih nagrad, odprtih tudi za ženske oziroma druge in drugačne poglede od siceršnjega prevladujočega kanona. To je mogoče tudi zato, ker se komisija dovolj hitro menja, ker je vsako leto drugačna; tako pridejo do izraza različni pogledi, različne poetike, različni glasovi.

Zdaj pa k ozadju izbora letošnjega nagrajenca oziroma nagrajenke. V žiriji smo bile prvič tri ženske treh (ali dveh in pol) različnih generacij, brez moškega soocenjevalca. Ko smo pretehtavale, analizirale in primerjale kandidate in kandidatke po dolgem in počez, z vsemi naštetimi (in še drugimi) estetskimi, političnimi in družbeno zgodovinskimi oziri vred, smo ugotovile, da je najbolj pošteno, če se na totaliteto vsakokratnega poetičnega sveta odzovemo s svojo lastno totaliteto – s tem, kar smo. Odločilno vprašanje je torej bilo: katera poezija nas (vse skupaj in vsako posebej) najbolj nagovarja. Katera poezija v največji meri odraža to, kar bi lahko poimenovali tudi „duh časa“? Katera je najbolj aktualna, najbolj odločna v tem, najbolj daljnosežna, skratka – najboljša?

Premišljanje in pretehtavanje ni bilo lahko. Odgovorov je bilo več. Vendar smo se na koncu zedinile in odločitev bo znana v torek, 30. avgusta 2016 na Starem gradu v Celju.

Veronikina nagrada 2016

Večer poezije 2016Letošnjo jubilejno, 20. po vrsti podelitev Veronikine nagrade, ki jo za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji podeljuje Mestna  občina Celje, pobudnica in organizatorica pa je Fit media, bodo spremljali tudi spomini: z Iztokom Osojnikom, prvim Veronikinim nagrajencem, z Evaldom Flisarjem, takratnim predsednikom Društva slovenskih pisateljev, Cirilom Zlobcem, prvim predsednikom žirije…

Veronikina nagrada je ena najbolj prestižnih nacionalnih nagrad za literaturo oziroma poezijo. Poleg petih nominirancev za Veronikino nagrado se bosta letos predstavila zmagovalca nagradnega literarnega natečaja Mala Veronika: prejemnik Male Veronike je po mnenju strokovne žirije Urban Janjič z Gimnazije Kranj, zmagovalec spletnega glasovanja pa Gašper Perc s Srednje zdravstvene šole Celje. Fit media bo letos dvanajstič podelila Zlatnik Poezije.

V primeru slabega vremena bo dogodek v Narodnem domu.

pdfZgibanka v pdf obliki.

Znane so pesniške zbirke, ki so letos v igri za jubilejno, 20. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Strokovno žirijo, v njej so Barbara Korun, pesnica, kot predsednica, Tjaša Razdevšek, Kulturna redakcija TV Slovenije, in Darka Tancer Kajnih, profesorica, Mariborska knjižnica, se je med več kot 250-timi zbirkami, ki so izšle v času od lanskega junija do vključno maja 2016, odločila za naslednje: Dolgo smo čakali na dež, avtorica je Alja Adam, Ljubica Rolanda Barthesa, avtorice Ane Makuc, Tišima, avtor je Uroš Prah, Druga obala, avtor je Peter Semolič, in Delta, pesnice Kaje Teržan.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je na prvem mestu odločala kakovost, a da je dala prednost mlajši pesniški generaciji, Veronikin lavreat, lavreatinja bo znan 30. avgusta na jubilejni, 20. podelitvi te osrednje literarne nagrade za poezijo v državi. Podeljuje jo Mestna občina Celje in prinaša 4000 evrov bruto. Dodana ji je posebna mestna listina, letos tudi unikatno pisalo, ki so ga posebej za Veroniko izdelali v celjskem podjetju Viva pen.

Iz utemeljitve žirije.

Razstava portretov prejemnikov Veronikine nagrade.

Ob 20-letnici Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko so se organizatorji odločili obogatiti program. Ena od teh obogatitev je razstava z naslovom Portreti slovenskega Parnasa v Osrednji knjižnici Celje, ki jo je podjetje Fit media pripravilo v sodelovanju z Mestno občino Celje in s knjižnico.

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfPortreti slovenskega Parnasa objavljenem v Novem tedniku št. 28, 14. junij 2016.

Novica v brezplačniku Večer Celje, četrtek, 7. junija 2016, o razstavi portretov prejemnikov Veronikine nagrade.

Več si lahko preberete v priloženem prispevku pdfVeronikini lavreati objavljenem v Večer Celje št. 7, 7. julija 2016.