Celje, 20. maj 2011

 

Predsednik za Veroniko letos Peter Kolšek

Predsednik strokovne žirije za podelitev 15. Veronikine nagrade, ki jo za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji organizira Fit media, podeljuje pa Mestna občina Celje, je pesnik Peter Kolšek. Članici žirije sta Jelka Kernev Štrajn, publicistka, in Melita Forstnerič Hajnšek, novinarka kulturne redakcije Večera. Žirija se je sestala v prostorih Društva slovenskih pisateljev in odločila, da do konca julija izmed okrog 230 pesniških zbirk, ki so izšle v obdobju od lanskega junija in letošnjega maja, izbere pet nominirancev. Zanimivo je, da je v enoletnem obdobju, ki ga bo vrednostno pretresla žirija, izšlo več kot tretjina pesniških zbirk v samozaložbi.

Žirija, kot to predvideva pravilnik Veronikine nagrade, pri ocenjevanju ne bo upoštevala zbirk za otroke in pesniške izbore. Veronikina nagrada znaša 4.000 € bruto, lavreat pa dobi tudi listino Mestne občine Celje.

Letošnjo, 15. Veronikino nagrado so podprli poleg celjske občine še Javna agencija za knjigo, RIKO in Nova kreditna banka Maribor.

Ob 15. letnici podelitve Veronikine nagrade bo Fit media kot organizator tega pomembnega nacionalnega pesniškega dogodka izdala Veronikino antologijo Pesmi Parnasa. V njej bodo predstavljeni vsi dosedanji lavreati in lavreatinje, tudi letošnji, s po desetimi pesmimi, kratkim avtobiografskim zapisom in razmislekom, kaj lahko poezija pove človeku v sodobnem času.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj in Andrej Medved.

Jože Volfand,
prokurist

 

  Informacija za medije - žirija.doc