Žiriji za podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji bo predsedoval pesnik Milan Vincetič, v njej pa sta še dr. Alenka Jovanovski, komparativistka, in Gregor Podlogar iz uredništva za kulturo Radia Slovenija Na prvi seji se je žirija seznanila s pregledom izdanih pesniških zbirk v času od junija 2011 do vključno maja 2012. V letu dni je izšlo okrog 270 pesniških zbirk. Vendar so med njimi tudi izbori in zbirke za otroke, ki jih žirija skladno s pravilnikom ne upošteva. Žirija bo do začetka julija izbrala 5 nominirancev, Veronikino nagrado 2012 pa bodo lavreatu podelili na Starem gradu v Celju 28. avgusta.

Vrednost nagrade znaša 4.000 evrov bruto, podeljuje pa jo Mestna občina Celje s sodelovanjem JAK-a in družbe RIKO. Lavreat prejme tudi posebno listino Celja. Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun.

Ob lanski 15-letnici nagrade je Fit media izdala antologijo Pesmi Parnasa z izborom poezije vseh lavreatov in lavreatinj, njihovimi avtobiografskimi zapisi in razmišljanjem o poeziji v današnjem času.

 

Informacija za medije v pdfpdf obliki.