Žirija za Veronikino nagrado 2013, ki ji predseduje Urban Vovk, Mestna knjižnica Ljubljana, v njej pa sta še Aleksander Peršolja, pesnik, in Goran Dekleva, kritik, je izbrala pet pesniških zbirk, ki so v tekmi za Veronikino nagrado 2013.

Žirija za Veronikino nagrado 2013, ki ji predseduje Urban Vovk, Mestna knjižnica Ljubljana, v njej pa sta še Aleksander Peršolja, pesnik, in Goran Dekleva, kritik, je izbrala pet pesniških zbirk, ki so v tekmi za Veronikino nagrado 2013.

Nominirane pesniške zbirke so naslednje:

Andrej Brvar: MATERIAL, Študentska založba

Karlo Hmeljak: KRČRK, LUD Literatura

Kristina Hočevar: NA ZOBEH ALUMINIJ, NA USTNICAH KREDA, Škuc

Jurij Hudolin: ČAKANJE REVOLUCIJE IN MODROSTI, KUD Apokalipsa

Patricija Peršolja: GOSPODINJSKI BLUES, Pivec

Andrej Brvar je nominiran za pesniško zbirko Material (Študentska založba). Na literarnem pogovoru v Mariboru je avtor svojo pesniško zbirko sam označil kot netradicionalno, saj gre za pesmi v prozi. Poezija, kot je dejal, je zapustila verz kot ekskluzivni prostor svojega bivanja. Njegova knjiga Material je odprto delo – vanj lahko vstopi bralec na vsaki strani, pa tudi za avtorja je delo v resnici nedokončano. Kajti v knjigi Material niso samo pesmi v prozi, knjiga je »skladišče življenjskega materiala, večinoma surovega, primarno pristnega, pripravljenega za morebitno nadaljnjo obdelavo...« Tako avtor sam. Jaroslav Skrušny, pisec spremne besede, pa dodaja: »Gradivo Materiala je potemtakem zares totaliteta sveta in življenja, kot rad poudarja sam pesnik, to totaliteto pa je moč izreči le v skrivnostni, čezmerno presežni, diskurzivnemu logosu nenehno izmikajoči se in neizrekljivi govorici poezije...« Iz pesniškega opusa Andreja Brvarja: Slikanica, Pesmice in pesmi, Popoldan, Naplavine, Retrospektiva in druge.

Karlo Hmeljak je nominiran za drugo pesniško zbirko, in sicer za Krčrk (LUD Literatura). Knjigo je avtor namenil boju za ohranitev velike čitalnice Študijskega oddelka v osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. Prostor, je zapisano na uvodni strani, ki smo ga pred kratkim izgubili, je bil poleg drugega tudi za črke v tej knjigi ključen. Med slovenskimi športniki je Karlo Miheljak, jadralec slovenske olimpijske ekipe, najbrž res najboljši pesnik. Njegova poezija, piše literarna kritičarka, neprestano govori o tem, kako kriči. Avtor pa takole: Pri športu preizkušaš lastne meje, pri pisanju poezije pa je nekaj podobnega, ko iščeš prave verze. Gre za poskus, kako obremeniti jezik do njegovih lastnih mej. Svet je hrupen in kaotičen in mislim, da zmore poezija ta veter in ta hrup umiriti, ga utišati in obrniti v drugo smer.

Kristina Hočevar je bila leta 2008 že nominirana za Veronikino nagrado, in sicer za pesniško zbirko Repki, tokrat pa jo je žirija nominirala za zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda (Škuc v zbirki Vizibilija). Za pesnico kritika pravi, da njena peta zbirka predstavlja prelomnico v njenem pesniškem opusu (V pliš, Fizični rob, Repki, Nihaji), s pesniško drugačnostjo pa se umešča med vidne predstavnice sodobne slovenske poezije. Kritičarka Vanesa Matajc je zapisala, da v zbirki Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda »okus in zvok tega govora zaskomina, ne vzbuja ugodja. Spostavitve besed in razporejenost verzov v prostoru knjige odpirajo ambivalence in protislovja, glas – telo pa se trga iz simbolnih identitet človeškega bitja, ko se ta znajde / izgublja v zrcalnem stadiju«.

Jurij Hudolin je bil nominiran za pesniško zbirko Čakanje revolucije in modrosti (KUD Apokalipsa). Doslej je Jurij Hudolin izdal več pesniških zbirk, med drugim Ljubezni, Govori ženska, Prividi nemirnega čudaka, Divjanje. Marko Pogačar je zapisal, da je nova pesniška zbirka Jurija Hudolina "trdno uokvirjena s svojim naslovom, razpeta je v paradoksu privida. Revolucijo kliče na impulziven, eksploziven, vedno nekoliko elementaren način". Ob tem pa "pričakovana modrost v svojem simbolnem arealu poudarja proces, nekaj, kar se postopoma in težko pridobi..."

Patricija Peršolja je nominirana za pesniško zbirko Gospodinjski blus (Založba Pivec). »Pesmi Patricije Peršolje so nekaj posebnega v slovenskem prostoru, so pesmi izjemne pripovedne in izpovedne moči z gospodinjami v glavni vlogi,« je zapisala v spremni besedi Zala Hriberšek. Pesnica brez sprenevedanja in v sijajni izrabi jezika izpoveduje, da je gospodinjska vloga še vedno najpogostejša ženska vloga in da ženska le ni tako zadovoljna s to vlogo, kot ji predpisuje prevladujoč maskulin diskurz...«. Manca Košir pa ugotavlja, da pesnica pripoveduje pretresljive zgodbe žensk – posiljenih deklic, pretepenih žena, obupanih mater, revnih, utišanih, nemih. Čeprav je avtorica doslej objavila predvsem zgodbe in pravljice, odmevi na njeno zbirko pravijo, da bodo pesmi pustile sledi.

Pravila o delu žirije določajo, da nominirance in lavreata izbirajo med pesniškimi zbirkami, ki so izšle v času od lanskega junija do vključno meseca maja v tem letu. Pogoj je znan. Zbirka mora biti napisana v slovenskem jeziku, izide lahko v Sloveniji ali v tujini, pri založbi ali v samozaložbi. Izbori poezij in otroška poezija za Veronikino nagrado ne morejo kandidirati.

V sporočilu žirije za Veronikino nagrado je bilo posebej navedeno, da nominirana Patricija Peršolja ni v nobeni sorodstveni zvezi z žirantom Aleksandrom Peršoljo.

Pesniška bera v letu, ki jo je vrednotila žirija, kaže na okrog 250 naslovov. Žirija bo lavreata sporočila na podelitvi nagrade, to je 27. avgusta, in sicer v ambientu celjskega Starega gradu. Lavreat bo prejel 4.000 € bruto in listino Metne občine Celje, ki nagrado podeljuje v sodelovanju z glavnim sponzorjem, družbo Riko, Javno agencijo RS za knjigo, Banko Celje, Zavarovalnico Triglav in drugimi partnerji. Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik.

V prvem delu letošnje podelitve Veronikine nagrade bo bral svojo ljubezensko poezijo Ciril Zlobec, nato pa bo organizatorica in pobudnica Veronikine nagrade Fit media podelila Zlatnik poezije 2013 za življenjski opus Niku Grafenauerju. Letošnji sponzorji Zlatnika so Zlatarna Celje, Zavarovalnica Maribor in Pivovarna Laško. Zlatnik poezije so doslej prejeli: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer in Svetlana Makarovič.

Celje, 29. julij 2013

Jože Volfand,

urednik