O Veronikini nagradi 2014 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji bo letos odločala žirija, ki ji predseduje Petra Vidali iz kulturne redakcije Večera, v njej pa sta še izr. prof. dr. Darja Pavlič s Filozofske fakultete v Mariboru in pesnik Zoran Pevec. Žirija bo izbirala med pesniškimi zbirkami, ki so izšle v času od lanskega junija do vključno letošnjega maja, vendar po pravilniku o delu žirija ne upošteva pesmi za otroke in izbore poezije. Kot kažejo prvi podatki, je v letu dni izšlo okrog 270 pesniških zbirk. Pet nominirancev bodo izbrali do 20. julija, lavreata pa razglasili v Celju v torek, 26. avgusta, na Starem gradu.

Mestna občina Celje bo letos Veronikino nagrado podelila osemnajstič, Fit media kot pobudnica in organizatorica nagrade pa Zlatnik poezije desetič. Veronikin lavreat bo prejel denarno nagrado v višini 4.000 € bruto in listino Mestne občine Celje, ki je skupaj z družbo Riko glavna pokroviteljica clotnega dogodka. Poseben gost večera poezije na Starem gradu bo letos Feri Lainšček, ki bo s pevko Ditko Čepin predstavil svojo uglasbeno poezijo Ne bodi kot drugi.

Doslej so Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak.

Za več informacij: www.veronikini-veceri.si, Jože Volfand, 03/42 66 700.

Jože Volfand,
urednik

pdfInformacija v pdf obliki.