Strokovna žirija za Veronikino nagrado 2015 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je izbrala pet nominiranih zbirk pred končno razglasitvijo lavreata na podelitvi, ki bo 25. avgusta na Starem gradu v Celju. Izbrane so zbirke:

-              Meta Kušar: Vrt (Kud Sodobnost International, 2014)

-              Jan Krmelj: Relikvije dihanja (Litera, 2014)

-              Nataša Velikonja: Ostani (Škuc, 2014)

-              Tone Škrjanec: Sladke pogačice (Lud Literatura, 2015)

-              Cvetka Lipuš: Kaj smo, ko smo (Beletrina, 2015)

 

Izbrane pesnice in pesniki so doslej izdali že več pesniških knjig, prevajajo jih v tuje jezike, a je med nominiranci tudi Jan Krmelj s prvencem Relikvije dihanja. Knjigo je izdal pri devetnajstih letih. Žirija, v kateri so bili pesnik Primož Čučnik (predsednik), dr. Darja Pavlič, Filozofska fakulteta mariborske Univerze, in Petra Vidali, kulturna redakcija Večera, je izbirala med izvirnimi zbirkami, ki so izšle v slovenskem jeziku v času od junija 2014 do vključno maja 2015. Žirija ne upošteva zbirke za otroke in izbore pesmi. Kot skoraj vsako leto se je na seznamu zbirk, med katerimi je izbirala žirija, znašlo okrog 260 zbirk oziroma knjig poezije.

Veronikino nagrado v vrednosti 4.000 € bruto podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997. Letos se bo to zgodilo devetnajstič, prihodnje leto bo torej majhen jubilej. Poleg Mestne občine Celje Veroniko že več let podpira družba Riko, letos tudi JAK in Pivovarna Laško.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič.

Podelitev Veronikine nagrade 2015 bo združena s podelitvijo Zlatnika poezije 2015. Letos ga prejme pesnik, slikar in urednik Gustav Januš, ki bo že enajsti prejemnik Zlatnika za življenjski opus. Na literarnem večeru ob podelitvi Veronikine nagrade 2015 bodo poleg Veronikinih nominirank/nominirancev brali poezijo še Gustav Januš, Marij Čuk in Robert Simonišek. Fit media, organizatorica in pobudnica Veronikine nagrade, bo na podelitvi javno voščila nestorju slovenske poezije Cirilu Zlobcu, poetu ljubezni, ob njegovi devetdesetletnici. Ciril Zlobec je bil prvi predsednik žirije za Veronikino nagrado, pa Veronikin lavreat, a tudi prejemnik Zlatnika poezije. Posebna gostja pesniškega večera na Starem gradu bo pevka Nuška Drašček, ki bo v očarljiv ambient Starega gradu ponesla poezijo šansonov.

Več informacij: Jože Volfand, tel.: 03/42 66 700, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

pdfInformacija za medije v pdf obliki.