Med 22. februarjem od 8. ure naprej in 22. marcem do 15. ure je ob 20-letnici Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko v Sloveniji potekalo glasovanje za najboljšo pesem po vašem mnenju v sklopu natečaja mala Veronika. Na natečaj se je prijavilo 41 srednjih šol, ki so do roka (15. februar 2016) na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. poslale po eno pesem. Vse pesmi je organizator po vrstnem redu prejetja objavil na spletni strani Veronikine nagrade (www.veroniki-veceri.si) 20. februarja 2016.

Ocene za izbor nagrajenke ali nagrajenca za »malo Veroniko« sta dali 3-članska strokovna žirija v sestavi mag. Zoran Pevec (predsednik), Petra Kolmančič in Veronika Šoster, ki jo je imenoval organizator natečaja, in »občinstvo«. Organizator je imenoval strokovno komisijo, ki je pregledala vse e-glasove in upoštevala tiste, ki so unikatni glede na sejo (ogled strani iz enega brskalnika). V skladu s tem kriterijem je bilo vseh oddanih glasov 22.543.

Strokovna komisija je neodvisno od glasovanja občinstva izbrala 5 nominiranih pesmi. Te so:
⦁ Resnica? Z distance, Sofya-Agnessa Yakuntsova, Gimnazija Bežigrad
⦁ Sklep 1–6, Urban Janjič, Gimnazija Kranj
⦁ Trapasti cikel, Pino Pograjc, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik
⦁ Hotel sem napisati moderno pesem, Max Rakušček, Gimnazija Poljane, Ljubljana
⦁ Steber bel stoji na mojih ramah, Žiga Hren, Prva gimnazija Maribor

Organizator je med 5 nominiranimi pesmimi po zaključenem e-glasovanju imenoval zmagovalca glede na število prejetih glasov posamezne nominirane pesmi na spletu.

Prejemnik Male Veronike je torej Urban Janjič iz Gimnazije Kranj za pesem Sklep 1–6. Zmagovalec občinstva je Gašper Perc iz Srednje zdravstvene šole Celje za pesem Zakaj? Kje? Kdaj?, ki je prejela 6.627 glasov.

Zmagovalec Male Veronike prejme denarno nagrado 400 € bruto s plaketo, Veronikino antologijo Pesmi Parnasa in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrada za zmagovalno pesem se dijaku podeli na dogodku ob podelitvi Veronikine nagrade 2016, ki bo v torek, 30. avgusta 2016, na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje.

Zmagovalec občinstva prejme Veronikino Antologijo Pesmi Parnasa.

Obema zmagovalcema iskreno čestitamo!

pdfCelotno besedilo in Preglednica tekmovalnih pesmi v natečaju za malo Veroniko 2016 v pdf obliki.