Razstava Portreti_slovenskega_Parnasa_-_plakatPortreti slovenskega Parnasa je naslov razstave portretov prejemnikov Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Razstavo so odprli danes v Osrednji knjižnici Celje. Pripravilo jo je podjetje Fit media v sodelovanju z Mestno občino Celje in Osrednjo knjižnico Celje. Razstava sodi v program kulturnih dogodkov ob 20-letnici Veronikine nagrade.

Veronikina nagrada je nagrada za poezijo, ki jo od leta 1997 podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta. Že dve desetletji torej vabi k poeziji in ponotranjenemu odnosu do sočloveka in življenja. Fit media kot pobudnik in organizator Veronikine nagrade je v ljubezenski in tragični romantični zgodbi iz celjske knežje zgodovine, z Veroniko in Friderikom, poiskala ime za pesniško nagrado. In v tem času si je Veronika pridobila status nacionalnega in prestižnega lovorovega venca v kulturi.

Razstava je urejena kronološko. Prvi je prejel Veronikino nagrado Iztok Osojnik leta 1997 za pesniško zbirko Razglednice za Darjo, lani pa jo je prejela Meta Kušar za zbirko Vrt. Na razstavi je 21 portretov pesnikov in pesnic, saj sta si leta 2000 nagrado razdelila Ciril Zlobec in Marjan Strojan, leta 2007 pa Taja Kramberger in Tone Pavček.

Prireditev s podelitvijo Veronikine nagrade poteka zadnji torek avgusta na celjskem Starem gradu (v primeru slabega vremena v Narodnem domu v Celju). Strokovna žirija vsako leto pregleda približno 250 pesniških zbirk, ki so izšle v zadnjem letu. Izmed petih nominirancev izbere zmagovalca, ki prejme listino Mestne občine Celje in 4.000 evrov bruto nagrade. Letošnjo žirijo sestavljajo: Barbara Korun, pesnica in hkrati predsednica žirije, Darka Tancer Kajnih, profesorica (Mariborska knjižnica), in Tjaša Razdevšek, novinarka kulturne redakcije (TV Slovenija).

Letos bo podelitev 30. avgusta na Starem gradu, a s posebnim, nekoliko nostalgičnim programom.

Ob 20-letnici Veronikine nagrade je organizatorica razpisala tudi vseslovenski nagradni natečaj za Malo Veroniko, na katerem so sodelovali dijakinje in dijaki. S tem Veronika odpira nov prostor za promocijo njihovega pesniškega ustvarjanja in mlade vabi k razmišljanju o besedi in poeziji. Skupni zmagovalec po izboru strokovne žirije in občinstva in s tem tudi prejemnik Male Veronikine nagrade ter zmagovalec občinstva se bosta predstavila na osrednji prireditvi.

Razstava Portreti slovenskega Parnasa v Osrednji knjižnici Celje bo odprta od 23. junija do 30. avgusta. Avtor večine portretov je fotograf Rok Tržan.

pdfCelotna informacija v pdf obliki.