Celje, 13. 2. 2017 – V začetku januarja 2017 se je začel drugi pesniški natečaj za srednješolce mala Veronika, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. K natečaju so bile povabljene vse srednje šole v Sloveniji. V torek, 7. februarja 2017, se je zaključilo zbiranje prijav na natečaj, zbiranje pesmi pa poteka do ponedeljka, 20. marca 2017, do 15. ure.

 

Na natečaj mala Veronika 2017 se je letos prijavilo 46 srednjih šol, kar je pet več kot lani. Med temi je 28 tistih, ki so sodelovale že v letu 2016. Največ prijavljenih šol je iz Osrednjeslovenske regije (18), sledi Savinjska regija z 8 prijavljenimi šolami. Ostale šole prihajajo še iz Podravske, Goriške, Jugovzhodne, Gorenjske, Primorsko-notranjske in Obalno-kraške regije. Vsaka šola na natečaju sodeluje z eno pesmijo dijaka ali dijakinje.

Vse pravočasno oddane pesmi bodo objavljene na spletni strani Veronikine nagrade (www.veroniki-veceri.si), kjer bo med 29. marcem 2017 od 8. ure in 26. aprilom 2017 do 15. ure potekalo spletno glasovanje. Med prispelimi pesmimi bo žirija neodvisno od spletnega glasovanja izbrala pet nominiranih pesmi. Tista med njimi, ki bo prejela tudi največ glasov spletnega glasovanja, bo dala skupnega zmagovalca. Neodvisno od izbire strokovne žirije bo Fit media razglasila tudi zmagovalca občinstva. To bo tisti, ki bo prejel največ spletnih glasov. Skupni zmagovalec in zmagovalec občinstva bosta znana najkasneje do ponedeljka, 22. maja 2017.

V strokovni žiriji za Malo Veroniko so: Zoran Pevec (predsednik), Petra Kolmančič (Veronikina nagrajenka) in Robert Simonišek (lanski nagrajenec Rožančeve nagrade).

Skupni zmagovalec (dijak ali dijakinja nagrajene pesmi) prejme denarno nagrado 400 € bruto s plaketo, Veronikino antologijo Pesmi Parnasa in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrada za zmagovalno pesem se podeli na dogodku ob podelitvi Veronikine nagrade in Zlatnika poezije 2017, ki bo v torek, 29. avgusta 2017, na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje. Zmagovalec občinstva prejme Veronikino antologijo Pesmi Parnasa.

pdfInfomacija za medije v pdf obliki.