Informacija za medije

Celje, 30. 3. 2018 – Začelo se je spletno glasovanje za najboljšo srednješolsko pesem Mala Veronika 2018, ki bo trajalo do 26. aprila 2018. Na spletni strani www.veronikini-veceri.si lahko zainteresirani glasujejo med 41 pesmimi mladih s slovenskih srednjih šol. Svoj glas lahko oddajo enkrat za eno pesem, vendar lahko glasujejo za več različnih pesmi.

Na srednješolskem pesniškem natečaju Mala Veronika 2018 sodeluje 41 srednjih šol, vsaka z eno pesmijo dijaka ali dijakinje. Največ sodelujočih šol prihaja iz Osrednjeslovenske regije (14), sledita Savinjska regija (7) in Podravska regija (4). Ostale sodelujoče šole prihajajo iz Gorenjske, Goriške, Jugovzhodne, Primorsko-notranjske, Pomurske, Obalno-kraške in Zasavske regije. 25 šol je na natečaju sodelovalo tudi v lanskem letu. Med sodelujočimi je več mladih pesnic, skupaj so prispevale 30 pesmi.

Vse prispele pesmi so objavljene na spletni strani Veronikine nagrade www.veronikini-veceri.si, kjer  med petkom, 30. marcem 2018, od 9. ure naprej in četrtkom, 26. aprilom 2018, do 15. ure poteka spletno glasovanje za najboljšo pesem s strani občinstva. Neodvisno od spletnega glasovanja bo strokovna žirija, ki jo sestavljajo dr. Zoran Pevec (predsednik), Petra Kolmančič (Veronikina nagrajenka) in dr. Robert Simonišek (nagrajenec Rožančeve nagrade), nominirala pet pesmi, ki se bodo potegovale za glavno nagrado. Nominirana pesem, ki bo imela največ glasov s strani občinstva, bo skupna zmagovalka, avtor ali avtorica pesmi pa bo prejela glavno nagrado v vrednosti 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade, Male Veronike in Zlatnika poezije 2018, ki bo v torek, 28. avgusta 2018, ob 20. uri na Starem gradu Celje (v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje).

Razglasili bomo tudi zmagovalno pesem s strani občinstva, to je tista, ki bo prejela največ glasov s strani občinstva v obdobju trajanja spletnega glasovanja, neodvisno od izbora strokovne žirije. Zmagovalec ali zmagovalka občinstva prejme monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016). Zmagovalna pesem natečaja (skupni zmagovalec in zmagovalec občinstva) bo znana najkasneje do torka, 22. maja 2018.

Pesniški natečaj za srednješolce Mala Veronika 2018 se je začel sredi januarja. Letos mlade vseh srednjih šol v Sloveniji že tretje leto spodbuja k pesniškemu izražanju in jim ponuja prostor za promocijo njihovega pesniškega ustvarjanja. Natečaj poteka pod okriljem nacionalno uveljavljene pesniške nagrade Veronikina nagrada in je nastal ob 20. letnici njene podelitve. Letos bo Mestna občina Celje podelila že 22. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta. Organizatorica Male Veronike je Fit media d.o.o., ki je tudi pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade ter od leta 2005 podeljuje Zlatnik poezije, kot priznanje pesniku za njegov življenjski pesniški opus in za ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture.

Informacija za medije v pdf obliki.