Pesnica Svetlana Makarovič, velika ljubiteljica ciganske glasbe, ne more pozabiti srečanja s stočlanskim Budimpeštanskim romskim simfoničnim orkestrom. Pravi, to je sto romskih virtuozov. Njim je glasba argument. Nimajo ne bank ne velikih podjetij, založb, orožja in bomb in vendar so bogati na čisto drug način. In je še zapisala: Kogar njihova glasba, ki jo je enkrat slišal, ni za zmeraj zaznamovala – ta je pač navadna zelnata glava in bo to tudi ostal.
Poslušala jih je na koncertu na Nizozemskem.
Ko sem se nekajkrat na skrivaj ozrla po obrazih med publiko, me je prešinilo – kaj se sploh dogaja, da smo vsi hipoma postali tako ranljivi, tako brez obrambe izpostavljeni siloviti lepoti te glasbe že ob prvih akordih petega Madžarskega plesa?…

Prav zato, ker je nad Budimpeštanskim ciganskim simfoničnim orkestrom tako navdušena, bo Svetlana Makarovič napovedovala njihov program na I. Veronikinem večeru v Celju, v dvorani Golovec, in sicer 25. junija 2009. Na odru bosta vrhunska ciganska glasba in vrhunska poezija.
V Celju bo v prvem delu programa orkester igral predvsem cigansko glasbo, v drugem pa skladbe družine Strauss. Za koncert Budimpeštanskega ciganskega simfoničnega orkestra Na modri Donavi je veliko zanimanje v vseh delih Slovenije.
Več o koncertu in nakup vstopnic.