Janez Menart
(29. september 1929 – 22. januar 2004)

Letošnja, 23. podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji se bo spomnila 90-letnice rojstva pesnika in prevajalca Janeza Menarta. Tistega pesnika, ki je v zbirki Srednjeveške pridige in balade objavil pesem o obleganju celjskega gradu v letu 1457 in je trdna postava v slovenski poeziji. Kot metafora njegovega pesniškega opusa je naslov antologije Iz roda v rod duh išče pot, ki je nastala v njegovi uredniški delavnici.

V zbirki pesmi štirih (iz leta 1953) je Janez Menart objavil prve pesmi skupaj s Kajetanom Kovičem, Tonetom Pavčkom in Cirilom Zlobcem. Prva samostojna pesniška zbirka Janeza Menarta z naslovom Prva jesen je izšla dve leti pozneje. Njegova žena Tonka in hči Barbara Menart Senica sta izdali njegove najljubše pesmi v antologijski zbirki Zadnja pomlad. Izšla je pred tremi leti v nakladi 4000 izvodov. Nekatere Menartove pesniške knjige: Časopisni stihi, Bela pravljica, Semafori mladosti, Pod kužnim znamenjem, Statve življenja, Stihi mojih dni in druge.


Ljubezen moja je
kot bled, plašljiv otrok,
kakor tepen otrok
ljubezen moja je.

Nekoč pa vendar bo
vsa druga, kot je zdaj,
kot razcveteni maj
ljubezen moja bo.

In stihi bolečin
in žaljenih dobrot
tedaj utró si pot
do tujih bolečin.

In v srcih šel bom v svet
kot dobra bit ljudi,
kot dobra vest ljudi
bom v sto smereh šel v svet.

In ko bo najbolj tih,
najbolj tenak dvospev,
ljubimec vanj bo vplel
moj polotožni stih.

In mehki njen poljub,
njegov mehak objem,
bo tudi moj objem,
bo tudi moj poljub.

In zmerom lep in mlad
brez konca snubil bom,
brez konca ljubljen bom,
ves svež in lep in mlad.

Pa naj ljubezen je
kot bled, plašljiv otrok,
kakor tepen otrok,
ljubezen vendar je.

                     (iz zbirke Prva jesen)


O poeziji Janeza Menarta je literarni zgodovinar Boris Paternu zapisal: »Menartova najbolj dozorela pesniška mesta še vedno ostajajo v Časopisnih stihih, ki so v povojno liriko prinesli svežo, izrazito sarkastično – elegično varianto spopada med pesnikovo osebno radoživostjo in razlepoteno resničnostjo.«

Spomin na Janeza Menarta bosta na celjskem grajskem pesniškem večeru podoživela njegova hčerka Barbara Menart Senica in recitacijska skupina Gimnazije Lava pod vodstvom mentorice Brede Marušič.