Ker je virus nekoliko zamaknil priprave na letošnjo, 24. podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, se je zamaknilo tudi glasovanje za malo Veroniko 2020. Letos Fit media petič organizira pesniški natečaj za slovenske srednje šole. Odziv šol je letos večji kot lani, prispelo je kar 42 pesmi. Rok za oddajo pesmi na nagradni pesniški natečaj mala Veronika je bil podaljšan do konca maja 2020, spletno glasovanje bo potekalo v juliju. Strokovna žirija, ki jo vodi pesnik dr. Zoran Pevec, v njej pa sta še Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžementa, pesnik, prozaist in esejist), bo odločila o petih nominiranih pesmih male Veronike, mladi pa bodo o najboljši pesmi odločili s spletnim glasovanjem.

Tudi strokovna žirija za Veronikino nagrado 2020 (predsednik žirije je dr. Igor Divjak, literarni kritik, članici Maja Šučur, novinarka in literarna kritičarka, in Petra Kolmančič, pesnica, že Veronikina nagrajenka) se prvič sestaja šele v tem tednu. Tokrat virtualno. Žirija dela v enaki sestavi kot lani. Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje, pobudnica in organizatorica je Fit media.

V začetku julija bo znan letošnji prejemnik zlatnika poezije. To literarno priznanje podeljuje podjetje Fit media od leta 2005, prvi prejemnik je bil Ciril Zlobec. Zlatnik poezije prejme pesnik za življenjski pesniški opus in za prispevek slovenski literaturi in umetnosti.

Letošnja podelitev Veronikine nagrade 2020, zlatnika poezije in male Veronike bo v torek, 25. avgusta 2020, v Celju. Organizator bo pri izvedbi upošteval možnosti, ki jih bodo dopuščale razmere zaradi virusa.