Strokovna žirija za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji sestavlja ista ekipa kot lani: predsednik je dr. Igor Divjak, članici Petra Kolmančič, pesnica, ki je že prejela Veronikino nagrado, in Maja Šučur, novinarka in literarna kritičarka. Na prvi seji so se dogovorili, da bodo nominirane zbirke izbrali do 3. avgusta.

Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta bo Mestna občina Celje podelila 24. zapored. Nagrada znaša 4.000 evrov bruto. Fit media, pobudnik in organizator Veronikine nagrade, bo 25. avgusta podelila še malo Veroniko za najboljšo pesem med srednjimi šolami, ki sodelujejo na nagradnem natečaju za mlade pesniške talente. Za malo Veroniko je vsako leto več zanimanja tudi zato, ker najboljšo pesem srednješolk in srednješolcev zbirajo poleg strokovne žirije tudi mladi s spletnim glasovanjem. Na pesniškem Veronikinem večeru bo Fit media podelila tudi zlatnik poezije pesniku za življenjski opus.

Doslej so Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič, Meta Kušar, Ana Makuc, Boris A. Novak, Tone Škrjanec in Alenka Jovanovski.

Fit media kot organizator podelitve vseh treh literarnih priznanj se glede na okoliščine še ni odločila, kakšna bo izvedba prireditve, ki je praviloma na Starem gradu v Celju.

pdfInformacija_za_medije_29.6.2020.pdf