Spletno glasovanje za najboljšo srednješolsko pesem za malo Veroniko 2020 je končano. Tokratna zmagovalna pesem ni prejela največ glasov občinstva le med petimi nominiranimi pesmimi, temveč je največ pozornosti in naklonjenosti požela med vsemi pesmimi. To je pesem »vsak dan smo večji« avtorja Aljaža Primožiča z Gimnazije Celje – Center. Kot pravi strokovna žirija, nas pesem »vrača v otroštvo, v nostalgijo, ko je merjenje ob podbojih vrat pomenilo varno zavetje in pribežališče«. Na letošnjem natečaju, ki je potekal peto leto zapored, je sodelovalo 42 srednjih šol. V spletnem glasovanju je bilo skupno oddanih 3.783 glasov, največ jih je prejela zmagovalna pesem, in sicer 661.

Na pesniški natečaj za srednješolke in srednješolce mala Veronika 2020, ki se je začel v marcu, so bile povabljene vse srednje šole v Sloveniji. Kljub epidemiji so mladi skupaj s svojimi mentorji ustvarjalno pesnili in na natečaj je prispelo 42 pesmi srednjih šol (pet pesmi več kot lani) iz cele Slovenije. Tokrat največ pesmi prihaja iz Osrednjeslovenske in Podravske regije, iz vsake po devet sodelujočih šol, sledi Savinjska regija z osmimi sodelujočimi šolami. Po tri sodelujoče šole so z Goriške in Pomurske regije, po dve šoli z Gorenjske, Jugovzhodne, Primorsko-notranjske in Obalno-kraške regije, po ena šola pa iz Koroške in Zasavske regije.

Prispele pesmi je ocenjevala strokovna žirija, ki je izbrala pet najboljših. Neodvisno od strokovne žirije je na spletni strani www.veronikini-veceri.si med torkom, 7. 7., od 9. ure dalje, in četrtkom, 30. 7. 2020, do 15. ure, potekalo spletno glasovanje, kjer je lahko občinstvo oddalo svoj glas izbranim pesmim. Vsak je lahko svoj glas oddal za več različnih pesmi, vendar je lahko za posamezno pesem glasoval le enkrat. Pravilno oddanih spletnih glasov je bilo 3.783 (108 več kot lani). Med petimi nominiranimi pesmimi je zmagala tista pesem, ki je prejela največ spletnih glasov.

Za malo Veroniko 2020 je strokovna žirija v sestavi dr. Zoran Pevec (predsednik), Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžementa, pesnik, prozaist in esejist), nominirala pet pesmi (pesmi so navedene po vrstnem redu prejema pesmi):

  • vsak dan smo večji, Aljaž Primožič, Gimnazija Celje – Center, mentor: Kristian Koželj
  • ničle, Sara Lavrenčič, Gimnazija Bežigrad
  • Nazarečan, Gloria Džankić, II. gimnazija Maribor, mentorica: Nina Medved
  • Čepela si na ponjavi jutranje esence, Nina Bohnec, Gimnazija Murska Sobota, mentorica: Boža Ivanuša Trajbarič
  • Saj bi lahko rekla, Lara Gobec, I. gimnazija v Celju

 

Prejemnik male Veronike 2020

Med petimi nominiranimi pesmimi je največ glasov občinstva, 661, prejela pesem vsak dan smo večji avtorja Aljaža Primožiča z Gimnazije Celje – Center, ki je ustvarjal pod mentorstvom Kristiana Koželja. Tudi med vsemi ostalimi pesmimi je ta pesem prejela največ glasov občinstva.

 

Nagrada

Zmagovalec male Veronike 2020 prejme denarno nagrado v vrednosti 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrada za malo Veroniko bo podeljena na Večeru poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, male Veronike in zlatnika poezije 2020, ki bo zadnji torek v avgustu, to je 25. avgusta 2020, v Narodnem domu Celje. Zaradi zahtev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa Covid-19 bo podelitev potekala z manjšo udeležbo posebej vabljenih gostov.


Utemeljitev strokovne žirije in seznam vseh pesmi z rezultati v natečaju za malo Veroniko 2020 si oglejte v tem pdf dokumentu.

 

Sponzor male Veronike 2020:

Vivapen v