Strokovna žirija za podelitev Veronikine nagrade 2020, v kateri so dr. Igor Divjak, predsednik, ter članici Petra Kolmančič, pesnica, ki je že prejela Veronikino nagrado, in Maja Šučur, novinarka in literarna kritičarka, je izbrala pet nominiranih zbirk. Vrednotili so pesniške zbirke, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem.

Nominirali so pet zbirk:

  • Borut Gombač: S konico konice jezika
  • Vesna Liponik: Roko razje
  • Jana Putrle Srdić: Oko očesu vrana
  • Lucija Stupica: Točke izginjanja
  • Uroš Zupan: Sanjska knjiga

Podelitev Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, avtorica projekta in organizatorica je Fit media. Letošnji Večer poezije s podelitvijo treh nagrad, za Veroniko, za zlatnik poezije in za malo Veroniko, bo v torek, 25. avgusta 2020, ob 20. uri v veliki dvorani Narodnega doma v Celju. Z vsemi omejitvenimi ukrepi, ki jih določa NIJZ, zato bo število občinstva omejeno na 50.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak, Petra Kolmančič, Meta Kušar, Ana Makuc, Boris A. Novak, Tone Škrjanec in Alenka Jovanovski.

Zlatnik poezije pa: Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos, Andrej Brvar, Bina Štampe Žmavc in Ervin Fritz.

Veronikina nagrada znaša 4.000 € bruto, lavreatinja, lavreat pa prejme še listino Mestne občine Celje. Vrednost zlatnika celjskih Zlatarn je 1.000 EUR.

Predstavitev nominiranih zbirk najdete na tej povezavi.