Novinarska Portreti 2017 03 29 16 01 24 foto Bostjan Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_16-15-20_foto_Bostjan_Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_16-21-53_foto_Bostjan_Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_16-24-08_foto_Bostjan_Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_16-41-50_foto_Bostjan_Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_16-55-44_foto_Bostjan_Cadej Novinarska -_Portreti_2017-03-29_17-01-11_foto_Bostjan_Cadej

 »V galaksiji slovenske leposlovne besede je mnogo svetlih zvezd, starejših od osamosvojitve, a tudi nekaj izjemno svetlih, ki so zažarele v zadnji četrtini stoletja. Čeprav sonce z literaturo presvetljene besede ni več središče slovenskega duhovnega vesolja, število mladih in še mlajših literatov, ki vznikajo zlasti v zadnjih letih, tej besedi obljublja nadaljevanje zemeljskega življenja ...«

Misel iz uvodnega eseja Petra Kolška v monografiji Portreti sodobne slovenske literature (1991-2016) vabi k branju, kaj je doživela umetniška literatura v samostojni Sloveniji oziroma v Četrt stoletja spremenljivih zvezd, kot je naslovljeno njegovo razmišljanje. Ko orisuje življenje leposlovnih knjig na Slovenskem in s podatki ponazarja obseg raznovrstne besedne produkcije, zapiše: »Podatek o nenavadno povečani literarni produkciji je sociološko in psihološko zanimiv, toda pomembnejše je vprašanje, ali pomeni povečana kvantiteta tudi višjo kvaliteto literarnih umotvorov. Odgovor seveda ne more biti enostaven, a dokaj zanesljivo lahko rečemo, da umetniška vrednost literature, ki je nastala v zadnji četrtini stoletja, sicer ni premo sorazmerna z njenim naraščajočim obsegom, prinesla pa je bistveno večjo žanrsko pestrost v pripovedni prozi, nekaj popolnih tematskih novosti in zadovoljivo število estetskih vrhuncev tako v poeziji kot v pripovedništvu in dramatiki ...«

pdfCelotno besedilo v tem pdf dokumentu.

Današnjega (15.03.2017) odprtja razstave Portreti sodobne slovenske literature (1991-2016) v Likovnem salonu Celje ob 18. uri, avtor je znani fotograf Tihomir Pinter, se bo udeležil tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Tihomir Pinter razstavlja izbor fotoportretov iz monografije Portreti sodobne slovenske literature (1991-2016), ki jo bo založilo in izdalo podjetje Fit media. Novinarska predstavitev monografije bo v sredo, 29. marca 2017. V monografiji bo vsak literat, ki je prejel eno izmed najpomembnejših nagrad za literaturo, predstavljen s fotografijo in biobibliografsko predstavitvijo. To bo prvi sistematični in dokumentiran pregled sodobne slovenske literature, tiste, z lovorovim vencem.

V Likovnem salonu Celje bo zaradi majhnega razstaviščnega prostora razstavljen samo del fotoportretov. Avtorja bo predstavila kustosinja Maja Hodošček.

Vljudno vabljeni na odprtje razstave v sredo, 15. marca ob 18. uri v Likovni salon.

Tihomir Pinter
Portreti sodobne slovenske literature
(1991–2016)


Iz besede urednika

Monografija Portreti sodobne slovenske literature (1991–2016) je prvi sistematični in dokumentarni pregled sodobne slovenske literature. Predstavlja 143 literatk in literatov, ki so prejeli eno od štirinajstih nagrad za literaturo: desetnica, fabula, Glazerjeva, Grumova, Jenkova, kresnik, Levstikova, Prešernova nagrada in nagrada Prešernovega sklada, Rožančeva, večernica, Veronikina, zlatnik poezije, Župančičeva.

Izbor nagrad za literaturo je reprezentativen.

pdfIz besede urednika v pdf obliki.

V zadnjih petindvajsetih letih je slovenska umetniška literatura doživela velike spremembe, pravzaprav preobrazbo. Ne gre za potresne zunanje dogodke, pač pa za predrugačenje literarnega sistema. Spremembe zadevajo vse tri njegove stebre: založništvo, ki je postalo gospodarska dejavnost; pisatelje in pesnike, ki ne morejo več živeti zgolj od svojega dela; ter bralce, ki so močno spremenili odnos do izvirne slovenske knjige in bralne navade sploh.

To pa ne pomeni, da se je besedno ustvarjanje zmanjšalo, razredčilo, zaustavilo. Nasprotno, obseg leposlovnega pisanja je začel opazno naraščati že v sredini 90. let, do danes se je glede na izhodiščni položaj podvojil ali potrojil. ...

pdfIz uvodnega eseja Petra Kolška v pdf obliki.

Portreti sodobne slovenske literature (1991–2016)

Portreti-sodobne-slovenske-literature-Tomaz-Salamun

Fit media, pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade, ki jo za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta podeljuje Mestna občina Celje, bo izdala in založila monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991–2016). To bo prvi celoviti razgled po sodobni slovenski literaturi s predstavitvijo literatk in literatov, ki so prejeli eno od nagrad za literaturo v samostojni Sloveniji.

V monografiji je predstavljenih 143 portretov nagrajencev in nagrajenk za literaturo z informativnim in analitičnim orisom (z biobibliografskimi podatki, s citati iz intervjujev). Avtor fotografij je Tihomir Pinter. V drugem delu monografije sta informativni pregled glavnih literarnih nagrad in seznam nagrajenih literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev od leta 1947.

Nagrade, vključene v pregled: Prešernova nagrada in nagrada Prešernovega sklada, kresnik, Veronikina, Jenkova, Grumova, Rožančeva, večernica, desetnica, zlatnik poezije, Levstikova, fabula, Župančičeva in Glazerjeva nagrada.

Uredniški odbor in avtorji besedil: Igor Bratož, Nana Čepar, Igor Divjak, Jan Grabnar, Melita Forstnerič Hajnšek, dr. Dragica Haramija, dr. Matjaž Kmecl, Peter Kolšek, dr. Darja Pavlič, Ivo Svetina, Denis Škofič, Veronika Šoster, Petra Vidali, Jože Volfand

Založnik: Fit media, d. o. o., zanjo mag. Vanesa Čanji

Fotografije: Tihomir Pinter

Urednik: Jože Volfand

Oblikovanje: Metka Vehovar Piano, Fit media, d. o. o.

Izid: marec 2017

Izid monografije so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje, Riko, d. o. o., Eles, d. o. o., Celje, Cinkarna, d. d., Etra, d. o. o., Emo Orodjarna, d. o. o., Steklarna Hrastnik, d. o. o., GEN-I, d. o. o., Maksim, d. o. o., Delo, d. o. o., Krik Aksum, d. o. o.

Cena: 41 EUR

Informacije in naročila: Fit media, d. o. o., Kidričeva ulica 25, 3000 Celje, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kontaktna oseba: Irena Pilih, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefon: 03/42 66 700

pdfIz vsebine - kazalo