Veronikina nagrada 2011 lavreatinja Barbara Korun foto-Bostjan-Cadej

Veronikino nagrado 2011 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija v Celju na Starem gradu podelila Barbari Korun za pesniško zbirko Pridem takoj. Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še Dušan Jovanović za zbirko Nisem, Franci Novak za zbirko Otroštvo neba, Katja Perat za zbirko Najboljši so padli in Uroš Zupan za zbirko Oblika raja. Med nominiranimi so bili izbrani kar trije prvenci.

Tričlanska žirija (Melita Forstnerič Hajnšek, Jelka Kernev Štrajn in Peter Kolšek) se je soočila z 230 naslovi pesniških zbirk, ki jih je evidentirala NUK za obdobje med 31. majem 2010 in 1. junijem 2011. Delo smo si razdelili in v rokah nam je ostalo dvajset zbirk, vrednih temeljitejšega razmisleka. Med njimi smo jih, kot velevajo pravila, izbrali pet. Njihovi naslovi in avtorji so bili obelodanjeni na začetku julija. Preden se na kratko posvetim vsaki od nominiranih zbirk, bi rad podal splošno ugotovitev. V omenjenem času je izšlo nekoliko manj pesniških knjig kot zadnja leta, zagotovo pa je gostota tistih, ki presegajo naivno in nereflektirano ali tudi ljubiteljsko pesnikovanje, opazno večja. Razlika ni tolikšna, da bi bila prelomna, a skupaj z enako razveseljivim dejstvom, da omembe vredna poezija nastaja v vseh generacijah, kaže na to, da je slovenska poezija na splošno ne samo v dobri količinski, ta je obstajala zmeraj, ampak tudi v dobri kakovostni kondiciji. Jasno, to zadnjo lastnost izkazuje tudi vseh pet za veroniko nominiranih zbirk.

Eden od smislov literarnih nagrad je, da odkrivajo mlade in nadarjene pisce. Da znajo pogledati mimo uveljavljenih imen in bolj ali manj upravičenih pričakovanj; ne seveda na silo. Zadnje leto je prineslo vsaj osem opaznih pesniških prvencev, kar je veliko, in žirija se je odločila, da pokaže na tri med njimi, kar prav tako ni malo. Toda na delu je določena specifika. Logično je, da so prvenci povezani z mladostjo, a ni vedno tako. V našem primeru je takšno izrazito mladostno prvo delo zbirka Katje Perat Najboljši so padli. To je poezija, ki izkazuje veliko živahnost duha, povezano z upornostjo tako intimne kot družbene zavesti. Tako iskrenih, a hkrati premišljeno provokativnih verzov, ki evocirajo pesničin ožji intelektualni in širši socialnozgodovinski svet, v slovenski poeziji že nekaj časa nismo brali. Najboljši so padli morda še ni manifest najmlajše literarne generacije, prav gotovo pa vsebuje nekaj elementov zanj.

pdfUtemeljitev strokovne žirije za Veronikino nagrado 2011

Žirija za podelitev 15. Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta 2011 v Sloveniji je nominirala pet pesniških zbirk:

Dušan Jovanovič Dušan Jovanović za zbirko Nisem (Študentska založba)
 Barbara Korun Barbara Korun za zbirko Pridem takoj (KUD Apokalipsa)
 Franci Novak Franci Novak za zbirko Otroštvo neba (Mladinska knjiga)
 Katja Perat Katja Perat za zbirko Najboljši so padli (Študentska založba)
 Uroš Zupan Uroš Zupan za zbirko Oblika raja (Študentska založba)

V strokovni žiriji za Veronikino nagrado 2011 so pesniške zbirke presojali Peter Kolšek, predsednik žirije, Jelka Kernev Štrajn, publicistka, in Melita Forstnerič Hajnšek, novinarka kulturne redakcije Večera. Žirija je pri vrednotenju upoštevala le pesniške zbirke, ki so izšle v času od junija 2010 do vključno maja 2011.

Avtorica projekta Veronikina nagrada in organizatorica je Fit media d.o.o.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, torej je letos 15-letnica te prestižne literarne nagrade na Slovenskem. Lavreat poleg denarne nagrade v višini 4.000 € bruto prejme še listino Mestne občine Celje.

Doslej so Veronikino nagrado prejeli: Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva (2003 in 2008), Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Jože Snoj in Andrej Medved.

Poleg Mestne občine Celje sta podelitev Veronikine nagrade 2011 podprla še RIKO d.o.o. in Javna agencija za knjigo RS.

pdfInformacija za medije - nagrajenca Veronikine nagrade in Zlatnika poezije 2011