Zlatnik poezije prejme letos pesnik Ivan Minatti za njegov življenjski pesniški opus, za ustvarjalno požlahtnenje slovenskega jezika in njegov prispevek slovenski kulturi.

Pesnik, prevajalec in urednik, Ivan Minatti je najbolj znan po pesmi in zbirki Nekoga moraš imeti rad (izšla leta 1963). Prvo pesniško zbirko je izdal leta 1947, S poti, s katero je upesnjeval čas NOB. Kot predstavnik intimistične, rahločutne, nežne poezije pa je s pesmijo razkrival stiske sodobnega človeka, njegovo resignacijo in melanholijo. Minattijeve pesniške zbirke so še Pa bo pomlad prišla (1955), Bolečina nedoživetega (1964, 1994), Ko bom tih in dober (1973), Pesmi (1980) in Prisluškujem tišini v sebi (1984). Ivan Minatti prevaja poezijo in prozo, doslej pa je prejel Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in Sovretovo nagrado.

Zlatnik poezije so doslej prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič in Miroslav Košuta. Nagrado podeljuje Fit media, ki je pobudnik in organizator Veronikine nagrade.

Za več informacij: Fit media, 03/42 66 700, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..